#35 American wheat bier - WB-06¶
Om eens het verschil in gist te kunnen proeven, heb ik een batch van zo’n 19 a 20 liter gebrouwen van een tarwebier. Na de kook en het koelen heb ik deze gesplitst en in elk gistvat een andere gist toegevoegd. Bij nummer 34 is dat US-05, bij nummer 35 WB-06. Behalve smaak is er ook een groot verschil in vergistingssnelheid. Daar waar de US-05 binnen 12 uur als een malle gaat, duurde het bij de WB-06 zeker 48 uur voor er enige activiteit in het waterslot zichtbaar was.
Laat hier je review achter over dit bier: Untappd
Brouwschema voor 20 liter¶
Mout¶
| Naam | Gewicht (g) | % | EBC |
|---|---|---|---|
| Tarwe mout | 3000 | 51,7 | 3 |
| Pilsmout | 2500 | 43,1 | 3 |
| Amber mout | 300 | 5,2 | 50 |
Hop¶
| Naam | Gewicht (g) | Alpha zuur % | Kooktijd | Bloem/pellet |
|---|---|---|---|---|
| Wilde hop | 40 | 5,9 | 60 | bloem |
| Northern brewer | 70 | 5,1 | 0 (vlam uit) | bloem |
Maischen¶
| Temperatuur (°C) | Tijd | SG |
|---|---|---|
| 65 | 15 uur (overnight) | |
| 78 (uitmaischen) | 15 |
- Kooktijd: 70 minuten
- Gist: WB-06
- OG: 1056
- FG: 1008
-
Alc: 7,1%
-
Maischwater: 15 liter
- Spoelwater: 13 liter